keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Ergonomia ja oman työkyvyn ylläpito

Päivän teemana on ergonomia ja oman työkyvyn sekä jaksamisen ylläpitäminen

Hiusalalla ergonomia on hyvin tärkeää ja koulussa siitä meille usein muistutellaankin. Sillä teemme töitä suurimman osan ajasta seisoen ja kädet touhuavat kokoajan. 
Pitää muistaa pitää jalat sopivalta etäisyydeltä toisistaan ja muistaa taittaa polvia hiukan. Selkä suorana ja kädet ergonomisesti vartalon lähellä.


Töitä tehdessä on tärkeää, että on hyvä fiilis. Sillä vaikutat muihin ihmisiin ympärilläsi. Jos olet vaikka allapäin tai vihainen, asiakas tai työkaveri voi huomata sen ja sehän voi vaikuttaa myös heihin. Tietenkään kun on allapäin, ei tarvitse käyttäytyä kuin mikäkin ilopilleri, mutta on tärkeää että huomioit asiakkaan tilanteessa. Etkä aiheuta muille pahaa mieltä.
Pienet teot vaikuttavat muiden fiilikseen. Kaverille voi vaikka tarjota auttavan käden, mikä voi saada heidät hyvälle mielelle.

Itse pyrin ainakin auttamaan muita päivän mittaa, sillä jos joku auttaa minua, saan sitä aina hyvän fiiliksen. Yritän auttaa pyykeissä tai putsaan kaverin tavarat ja muutenkin yritän auttaa tarvittaessa.

Muistan ensimmäisiltä kouluviikoilta, kun aloimme tehdä hiushommia, että selkä ja hartiat olivat tosi jumissa ja kipeät. Ja yritin aina töitä tehdessäni miettiä ergonomiaa. 
Muistan myös leikanneeni harjoituspään lyhyitä hiuksia ja käteni olivat koko ajan ylhäällä ja olin ties missä asennoissa, enkä työntouhussa osannut kiinnittää käsiini huomiota. Olen nyt onneksi tajunnut jossain määrin kiinnittää huomiota ergonomiaan eikä selkäni tai hartiani kipeydy enää samalla lailla.

Henkisen jaksamisen huolehtiminen on tärkeää. Olen kova stressaamaan, Stressaan pienistäkin jutuista ja todella usein. Stressiin minulla lähinnä auttaa, kun ajattelen jotain muuta tai kun menen kävelylenkille.
Ahdistuneisuuteen minulla auttaa kun rentoudun ystävieni/perheeni kanssa. Mutta onneksi minulla ahdistuneisuuden tunne menee helposti ja nopeasti ohi enkä tunne tätä usein.
Joskus pitkän, rankan päivän jälkeen olen ihan poikki. Sellaisen päivän jälkeen yleensä yritän ottaa rennosti ja saatan nukkua päiväuniakin.


Fyysisen jaksamisen huolehtiminenkin on hyvin tärkeää. Kun joutuu istumaan koko pv koneella tai seisomaan kädet ylhäällä, on hyvä muistaa venytellä välillä ja pitää taukoja. On hyvä myös syödä ja juoda jotakin välillä. niin jaksaa paremmin.
Kaikenlainen liikkuminen on sinulle hyväksi. Liikkumalla ja oikeilla elämäntavoilla lihakset ja nivelet pysyvät hyvässä kunnossa, varsinkin ikääntyessä tämä on tärkeää. On hyvä venytellä ja käydä edes lenkillä välillä. Hyvät yöunetkin vaikuttavat fyysiseen jaksamiseen.
Itse voisin liikkua enemmän ja tehdä oman fyysisen kunnon eteen enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti